Przepyszny gulasz z łopatki wieprzowej z ziemniakami i marchewką
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Na hasło gulasz wieprzowy twarze od razu rozświetla uśmiech. Bo kto nie lubi gulaszu? Soczyste wieprzowe mięso, ziemniaki i marchewka, a wszystko skąpane w pysznym cebulowym sosie. Zatem, gdy na stole pojawią się głębokie talerze z tym pysznym gulaszem, bierzcie widelce w dłoń i wcinajcie na zdrowie!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 50 g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki pszennej
- suszony tymianek i rozmaryn lub świeże zioła związane w bukiecik
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotuj bulion. Cebule obierz i posiekaj, ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę.
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno na patelni.
- Mięso przełóż do gotującego się bulionu i gotuj, aż będzie miękkie.
- Na patelnię po mięsie wlej nieco oleju, wrzuć cebulę i marchewkę, przypraw ziołami i przeciśniętym czosnkiem.
- Smaż 8-10 minut, po czym przełóż do bulionu z mięsem. Dodaj ziemniaki. Duś wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec gulasz zabiel serkiem mascarpone i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj gorący w towarzystwie świeżego pieczywa.