Pieczone podudzia indyka: soczysty i smaczny obiad
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pieczone nogi indyka to pyszne i soczyste mięso. Jest tylko jeden warunek, nie wolno mięsa przepiec i ostrożnie należy dawkować wysokie temperatury.
Wypróbuj także inne przepisy na pieczone mięso indyka:
Pieczony indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis
Indyk w żurawinie - świąteczny przepis
Indyk pieczony z czerwonym winem
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg indyczych podudzi lub cała noga indyka
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki musztardy
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 300 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
- gorąca woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indycze podudzia umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą. Natrzeć musztardą, posypać tymiankiem.
- Na dnie naczynia do zapiekania lub brytfanny ułożyć obrane i pokrojone warzywa.
- Na warzywach ułożyć przyprawioną nogę lub jej części.
- Naczynie z pieczenią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec przez 3,5 godziny.
- W razie potrzeby podlewać gorącą wodą.
- Podawać z pieczonymi warzywami i ziemniakami puree