Pieczona pularda
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pieczona pularda to danie doskonałe. Kruche, soczyste i delikatne mięso pulardy idealnie podkreśli świąteczny posiłek. Pularda to niedojrzała płciowo kura specjalnie hodowana na mięso. Przygotowana według tego przepisu zachwyci was smakiem.
SKŁADNIKI
- 1 pularda lub duży kurczak tuczny ok. 1,5-2,0 kg
- 4 łyżki musztardy miodowej,
- 4 łyżki miodu pszczelego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki przyprawy maggi lub sosu sojowego
- 2 łyżki masła prawdziwego
- 3 ząbki czosnku
- liście świeżej szałwii
- 2 cebule
- 2 jabłka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z 4 łyżek musztardy miodowej i 4 łyżek miodu pszczelego, 3 łyżek oleju i przyprawy maggi przygotować zaprawę. W przededniu pieczenia pulardy zaprawą natrzeć mięso w środku i na zewnątrz. Okryć folią i wstawić do lodówki.
- Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie smakami zaprawy, mięso wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej przez pół godziny, następnie przełożyć do brytfanny wyłożonej pokrojonymi na duże kawałki jabłkami i cebulą, czosnek układać na mięsie pokrajany w plasterki razem z listkami szałwii. Piec w temperaturze 180°C przez 2, a nawet 2 i pół godziny.
- W trakcie pieczenia trzeba, co pół godziny polewać pulardę powstałym sosem i smarować masłem.