Panierowane kotlety z udek kurczaka z piekarnika: łatwy trik na chrupiącą panierkę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Panierowane kotlety z udek kurczaka pieczone w piekarniku są zaskakująco chrupiące z wierzchu. Jednocześnie soczyste w środku i naprawdę przepyszne. Tajemnica chrupiącej panierki tkwi w dodatku twardego sera oraz maśle rozpuszczającym się pod wpływem ciepła. Wypróbuj ten łatwy przepis na udany obiad bez wysiłku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 filetów z udek kurczaka, bez kości i skóry
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 60 g zimnego masła pokrojonego na 8 kostek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z mięsa z udek kurczaka rozłożyć płasko na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby uzyskać jednolitą grubość. Tak samo postąpić z pozostałymi filetami.
- Rozbite kotlety oprószyć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
- Jajko rozkłócić z 1 łyżką wody. Tarta bułkę wymieszać z parmezanem.
- Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce z parmezanem.
- Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułożyć kawałek masła.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.
- Podawać z ziemniakami i surówką.