Obłędna zapiekanka a la pizza: przepis o niskiej zawartości węglowodanów

Obłędna zapiekanka a la pizza: przepis o niskiej zawartości węglowodanów
Autor: Shutterstock.com Pyszna zapiekanka z indyka a la pizza z pepperoni i pieczarkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Obłędna zapiekanka a la pizza o niskiej zawartości węglowodanów to pyszna zapiekanka, której przyrządzenie zajmie Ci 15 minut. Jest naprawdę pyszna i cała rodzina pokocha ją od pierwszego kęsa. Wypróbuj ten przepis o niskiej zawartości węglowodanów i ciesz się smakiem tej wybornej zapiekanki. 

Kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zapiekankę niskowęglowodanową o smaku pizzy, nie mogłam się doczekać, aż go zrealizuję. Potem, gdy zapiekanka się piekła, nie mogłam się doczekać, aż ją zjem. Po spróbowaniu nie mogłam się doczekać, aby udostępnić przepis! To coś, co piekłam już wiele razy dla moich bliskich i obiecuję, że będzie hitem dla każdego, kto lubi pizzę.

Jak zrobić zdekonstruowaną pizzę o niskiej wartości węglowodanów?

(Przewiń w dół, aby zobaczyć pełny przepis)

Pomidory przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.

Pierś indyka lub kurczaka pokrój w dużą kostkę. Zrumień ją na patelni. 

Zrumienione kawałki indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Na nich rozłóż pomidory. 

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w grubsze plastry. Podsmaż na patelni. Smaż do chwili, gdy uwolniony płyn odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. 

Następnie ułóż grzyby na mieszance indyka i pomidorów.

Przekrój plasterki salami pepperoni na pół. Rozłóż je na pomidorach. Doprawa oregano i pieprzem. Używam niewiele soli, bo zarówno pepperoni, jak i ser są wystarczająco słone. 

Rozłóż startą mozzarellę na zapiekankę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200°C przez około 25 minut lub do momentu podgrzania składników i zrumienienia sera. 

Podawaj na gorąco! To jest prawdziwy strzał w dziesiątkę za każdym razem, gdy naprawdę masz ochotę na pizzę.

Zapiekankę a la zdekonstruowana pizza można dowolnie korygować. W diecie ketogenicznej możesz użyć wieprzowiny lub wieprzowego mięsa mielonego lub białą kiełbasę oraz pełnotłusty ser. W diecie niskoglikemicznej  użyj indyka lub kurczaka, pepperoni z indyka i mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu. 

Zamiast pieczarek możesz dodać obgotowane brokuły. Można również użyć więcej żółtego sera. Zamiast pomidorów możesz dodać kremowy serek przyprawiony czosnkiem i ziołami. 

Składniki

4 pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

500 g filetu z indyka z piersi lub polędwiczki z piersi

4 łyżeczki oliwy lub oleju

1/2 łyżeczki suszonego oregano

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 

300 g pieczarek, pokrojonych n grube plastry (ja użyłam brązowych pieczarek).

1 1/2 szklanki startego sera Mozzarella

15 plasterków salami pepperoni, przekrojonych na pół (ja użyłam zwykłego pepperoni, ale jeśli wolisz, możesz użyć pepperoni z indyka)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm posmarować oliwą lub olejem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś indyka i smaż do zrumienienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię dodaj jeszcze 2 łyżeczki oliwy i pokrojone pieczarki. Smaż do chwili, gdy uwolnione z grzybów soki odparują. 

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: podsmażonego indyka, pomidora pokrojonego w kostkę,  zrumienione pieczarki oraz półplasterki pepperoni.

Dopraw suszonym oregano, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Posyp startą mozzarellą wierzch zapiekanki.

Piecz około 25 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści i zacznie się rumienić. Podawaj na gorąco.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej