Mielone zawijane w boczku - pyszny pomysł na roladki z mielonego mięsa
2022-02-28
łatwy
30 min
4
Mielone zawijane w boczku zrobisz w kilkanaście minut, przepis jest bardzo prosty. A przygotowane według niego kotleciki - bardzo smaczne. Podczas pieczenia przesiąkają aromatem boczku, a wewnątrz mają ciągnący się ser. Idealnie pasuje do nich mizeria i ziemniaczane puree.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- plaster twardego sera mozzarella
- 10-12 szerokich plastrów wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać.
- Ser pokroić na 10-12 słupków jednakowej wielkości
- Mięso podzielić na tyle części, ile mamy plastrów boczku i słupków sera. Uformować z niego równe placuszki.
- Na środku każdego placuszka położyć słupek sera. Każdy placuszek zwinąć w podłużnego kotlecika, który owinąć plastrem boczku.
- Piec 20 minut w 180ºC.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH