Mielone zawijane w boczku - pyszny pomysł na roladki z mielonego mięsa

Mielone zawijane w boczku - pyszny pomysł na roladki z mielonego mięsa
Autor: Shutterstock Dzięki zapiekaniu kotleciki są mniej tłuste i kaloryczne, niż te smażone. Tak przygpotowane milone można też upiec na grillu.
łatwy
30 min
4

Mielone zawijane w boczku zrobisz w kilkanaście minut, przepis jest  bardzo prosty. A przygotowane według niego kotleciki - bardzo smaczne.  Podczas pieczenia przesiąkają aromatem boczku, a wewnątrz mają ciągnący się ser. Idealnie pasuje do nich mizeria i  ziemniaczane puree.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • plaster twardego sera mozzarella
  • 10-12 szerokich plastrów wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone  przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać.
  • Ser pokroić na 10-12 słupków jednakowej wielkości
  • Mięso podzielić na tyle części, ile mamy  plastrów boczku i słupków sera. Uformować  z niego  równe placuszki.
  • Na środku każdego placuszka położyć słupek  sera. Każdy placuszek zwinąć w podłużnego kotlecika, który owinąć plastrem boczku.
  • Piec 20 minut w 180ºC.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej