Mięciutkie żeberka duszone w keczupie
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Żeberka duszone w keczupie to pyszne danie, szalenie proste w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wrzucić do garnka i uzbroić się w cierpliwość. Po 2 godzinach powolnego duszenia możemy delektować się miękkimi, rozpływającymi się w ustach żeberkami duszonymi w doskonałym sosie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki przyprawy do grillowanego mięsa
- 2 łyżki oleju lub 1 czubata łyżka smalcu
- 1 szklanka keczupu lub sosu bbq oraz jeszcze trochę do podania na stół
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka pokroić na porcje po 1 lub 2 kostki. Posypać przyprawą do grilla.
- W garnku z grubym dnem lub brytfannie rozgrzać tłuszcz, obsmażyć żeberka na rumiano.
- Wlać wodę i dodać keczup. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny.
- Podczas duszenia zaglądać do żeberek i w miarę, jak płyn paruje, uzupełniać gorącą wodą.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami.