Makaron po florencku – proste i pyszne danie ze szpinakiem i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Autor: Shutterstock W makaronie po florencku nie może zabraknąć szpinaku ani mięsa drobiowego
łatwy
30 min
4

Dania po florencku znane są z tego, że króluje w nich szpinak w towarzystwie mięsa drobiowego albo ryb czy jajek. Makaron penne po florencku spełnia te florenckie wymogi: jest tu i szpinak i mięso z kurczaka. Danie robi się szybko, a końcowy efekt zadowoli każdego smakosza.

Poza sezonem do makaronu po florencku można użyć oczywiście mrożonego szpinaku.

SKŁADNIKI

  • makaron penne
  • pierś z kurczaka
  • pęczek świeżego szpinaku
  • 4–5 suszonych pomidorów 
  • 2–3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • 2–3 łyżki śmietany 22%
  • ser mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
  • Na maśle obsmaż kurczaka.
  • Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone suszone pomidory.
  • Dodaj szpinak – chwilę podsmaż, aż straci objętość, ale zachowa kolor.
  • Zalej całość bulionem z rozprowadzoną śmietaną. Dodaj rozdzieloną na cząstki mozzarellę.
  • Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą).
  • Gdy mięso będzie miękkie, do sosu dodaj ugotowany makaron.
  • Danie na talerzu możesz oprószyć dodatkowo startym serem (np. parmezanem, bursztynem czy czarną perłą).
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej