Makaron po florencku – proste i pyszne danie ze szpinakiem i kurczakiem
2022-07-26
łatwy
30 min
4
Dania po florencku znane są z tego, że króluje w nich szpinak w towarzystwie mięsa drobiowego albo ryb czy jajek. Makaron penne po florencku spełnia te florenckie wymogi: jest tu i szpinak i mięso z kurczaka. Danie robi się szybko, a końcowy efekt zadowoli każdego smakosza.
Poza sezonem do makaronu po florencku można użyć oczywiście mrożonego szpinaku.
SKŁADNIKI
- makaron penne
- pierś z kurczaka
- pęczek świeżego szpinaku
- 4–5 suszonych pomidorów
- 2–3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- 2–3 łyżki śmietany 22%
- ser mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron al dente.
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
- Na maśle obsmaż kurczaka.
- Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone suszone pomidory.
- Dodaj szpinak – chwilę podsmaż, aż straci objętość, ale zachowa kolor.
- Zalej całość bulionem z rozprowadzoną śmietaną. Dodaj rozdzieloną na cząstki mozzarellę.
- Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą).
- Gdy mięso będzie miękkie, do sosu dodaj ugotowany makaron.
- Danie na talerzu możesz oprószyć dodatkowo startym serem (np. parmezanem, bursztynem czy czarną perłą).
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?