Łatwy gulasz z filetu drobiowego w pomidorach
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Gulasz z filetu drobiowego w pomidorowym sosie to łatwe danie obiadowe. Najlepiej smakuje z makaronem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu drobiowego z kurczaka lub indyka
- 1 marchew
- 3 cebuli dymki razem ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet drobiowy pokroić na małe kawałki. Marchew zetrzeć na tarce, główki cebuli razem ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć 3-5 minut.
- Dodać startą marchewkę, posiekane główki cebuli i czosnek. Wymieszać i smażyć jeszcze 5-7 minut.
- Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy i mąkę, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.
- Dolać wody, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 minut. Na 10 minut przed końcem dodać liść laurowy i pokrojony szczypior.
- Podawać z gotowanym makaronem.