Kurczak po gruzińsku - przepis na drobiowy gulasz z pomidorami i ziołami
2021-06-22
łatwy
35 min
8
Dieta bezglutenowa
Przepis na kurczaka po gruzińsku dostałam od serdecznej koleżanki, która przywiozła go z wakacji, które spędzała w tym pięknym kraju. Danie jest bardzo smaczne, urzekająco aromatyczne i łatwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg elementów z kurczaka
- 0,5 kostki masła
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 3 białe cebule
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 duży pęczek kolendry
- 1 duży pęczek koperku
- 1 łyżka soli
- mielona słodka papryka
- chili mielone lub w płatkach
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, zioła umyj i posiekaj. Kurczaka umyj i osusz.
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 1-1,5 łyżki masła i obsmaż kurczak na złoty kolor.
- Dodaj do patelni resztę masła, cebulę i zioła, duś 10 minut na średnim ogniu.
- Pomidory rozgnieć widelcem i dodaj do kurczaka. Przypraw solą, pieprzem i papryką i duś aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne