Kurczak po gruzińsku - przepis na drobiowy gulasz z pomidorami i ziołami

Kurczak po gruzińsku - przepis na drobiowy gulasz  z pomidorami i ziołami
Autor: Shutterstock Kurczak po gruzińsku to pyszne danie z kurczaka w sosie pomidorowym
łatwy
35 min
8

Dieta bezglutenowa

Przepis na kurczaka po gruzińsku dostałam od serdecznej koleżanki, która przywiozła go z wakacji, które spędzała w tym pięknym kraju. Danie jest bardzo smaczne, urzekająco aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg elementów z kurczaka
  • 0,5 kostki masła
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 białe cebule
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży pęczek kolendry
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • mielona słodka papryka
  • chili mielone lub w płatkach
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, zioła umyj i posiekaj. Kurczaka umyj i osusz.
  • Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 1-1,5 łyżki masła i obsmaż kurczak na złoty kolor.
  • Dodaj do patelni resztę masła, cebulę i zioła, duś 10 minut na średnim ogniu.
  • Pomidory rozgnieć widelcem i dodaj do kurczaka. Przypraw solą, pieprzem i papryką i duś aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej