Kurczak curry z orzechami nerkowca w wersji light
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Dla odchudzających się smakoszy kurczaka curry proponujemy dietetyczną wersję tego popularnego dania. Wypróbujcie przepis na pysznego kurczaka curry z orzeszkami nerkowca w wersji light.
SKŁADNIKI
- Sos:
- 1/3 szklanki beztłuszczowego bulionu drobiowego
- 3 łyżki stołowe wody
- 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- Pozostałe składniki:
- 350 g chudych piersi z kurczaka
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 łyżka stołowa świeżego, rozdrobnionego imbiru
- 1 łyżka stołowa rozdrobnionego czosnku
- 1 łyżeczka Madras curry
- 3 małe, suszone czerwone papryczka chili, przekrojone na pół
- 1/3 szklanki świeżej, posiekanej kolendry
- 1/4 szklanki pieczonych posiekanych orzechów nerkowca
- 3 szklanki gorącego, ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos: Zmieszaj ze sobą wszystkie 5 składników i odstaw na bok.
- Pokrój piersi kurczaka w poprzek włókien w plasterki. Następnie plasterki pokrój na paski.
- Podgrzej wok na dużym ogniu. Rozprowadź 1 łyżkę oleju.
- Dodaj kurczaka do woka, smaż 2 minuty. Przełóż usmażonego kurczaka do miseczki.
- Dodaj pozostały olej do woka. Wsyp cebulę, imbir i czosnek; smaż około 1 minuty, aż lekko się przyrumieni.
- Dodaj curry i chili i smaż 30 sekund.
- Następnie dodaj sos i kurczaka, smaż 1 minutę.
- Przełóż na talerz i posyp orzechami nerkowca.
- Podawaj z ryżem.