Kurczak curry z orzechami nerkowca w wersji light

2021-03-29
Kurczak curry z orzechami nerkowca
Autor: Shutterstock Doskonałe danie z kurczaka na rodzinny obiad
łatwy
45 min
4

Dla odchudzających się smakoszy kurczaka curry proponujemy dietetyczną wersję tego popularnego dania. Wypróbujcie przepis na pysznego kurczaka curry z orzeszkami nerkowca w wersji light.

SKŁADNIKI

  • Sos: 
  • 1/3 szklanki beztłuszczowego bulionu drobiowego
  • 3 łyżki stołowe wody
  • 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • Pozostałe składniki:
  • 350 g chudych piersi z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cebuli pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka stołowa świeżego, rozdrobnionego imbiru
  • 1 łyżka stołowa rozdrobnionego czosnku
  • 1 łyżeczka Madras curry
  • 3 małe, suszone czerwone papryczka chili, przekrojone na pół
  • 1/3 szklanki świeżej, posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki pieczonych posiekanych orzechów nerkowca
  • 3 szklanki gorącego, ugotowanego ryżu krótkoziarnistego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos: Zmieszaj ze sobą wszystkie 5 składników i odstaw na bok.
  • Pokrój piersi kurczaka w poprzek włókien w plasterki. Następnie plasterki pokrój na paski.
  • Podgrzej wok na dużym ogniu. Rozprowadź 1 łyżkę oleju.
  • Dodaj kurczaka do woka, smaż 2 minuty. Przełóż usmażonego kurczaka do miseczki.
  • Dodaj pozostały olej do woka. Wsyp cebulę, imbir i czosnek; smaż około 1 minuty, aż lekko się przyrumieni.
  • Dodaj curry i chili i smaż 30 sekund.
  • Następnie dodaj sos i kurczaka, smaż 1 minutę.
  • Przełóż na talerz i posyp orzechami nerkowca.
  • Podawaj z ryżem.
Redakcja
więcej