Indyk z kurkami – fenomenalny gulasz na letni obiad
2022-07-25
łatwy
40 min
4
Maślano-winny gulasz z indykiem i kurkami to propozycja na doskonały letni obiad. Podaj go z bagietką albo makaronem – wszyscy będą się zajadać.
Do tego gulaszu z kurkami pasuje też łopatka z cielęciny. Doskonały smak białego mięsa podkreśli biały pieprz.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg filetu z indyka, doskonała będzie też łopatka cielęca
- 0,25 kg kurek
- masło klarowane
- 0,5 szklanki półwytrawnego lub półsłodkiego białego wina – u mnie sprawdza się muscat
- 2– 3 łyżki śmietany 22%
- przyprawy: sól, biały pieprz
- bagietka lub makaron (np. kokardki – pięknie będą wyglądać z tym gulaszem)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z indyka pokroić na małe kawałki w poprzek włókien.
- Mięso wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Posoliwszy, podsmażyć na dużym ogniu około 2– 3 minuty.
- Gdy mięso się zrumieni, dodać oczyszczone kurki.
- Wszystko przemieszać, dosolić i doprawić białym pieprzem.
- Podlać białym winem, tak by niemal przykryło mięso z kurkami. Gotować bez przykrycia.
- Gdy sos się zredukuje, dodać śmietanę (najpierw ją zahartować: rozprowadzić w śmietanie łyżkę gorącego sosu i dopiero wtedy dodać do całości).
- Jeśli uznamy, że sos jest za mało gęsty, można dodać kawałki zimnego masła – doskonale zagęści danie i doda maślanego posmaku.
- Winno-kurkowy gulasz podawać z bagietką lub makaronem. Pięknie na talerzu będzie wyglądać zwłaszcza z makaronem kokardki.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?