Indyk z kurkami – fenomenalny gulasz na letni obiad

Indyk z kurkami
Autor: Shutterstock Do indyka z kurkami doskonale pasuje bagietka albo makaron
łatwy
40 min
4

Maślano-winny gulasz z indykiem i kurkami to propozycja na doskonały letni obiad. Podaj go z bagietką albo makaronem – wszyscy będą się zajadać.

Do tego gulaszu z kurkami pasuje też łopatka z cielęciny. Doskonały smak białego mięsa podkreśli biały pieprz.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg filetu z indyka, doskonała będzie też łopatka cielęca
  • 0,25 kg kurek
  • masło klarowane
  • 0,5 szklanki półwytrawnego lub półsłodkiego białego wina – u mnie sprawdza się muscat
  • 2– 3 łyżki śmietany 22%
  • przyprawy: sól, biały pieprz
  • bagietka lub makaron (np. kokardki – pięknie będą wyglądać z tym gulaszem)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z indyka pokroić na małe kawałki w poprzek włókien.
  • Mięso wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Posoliwszy, podsmażyć na dużym ogniu około 2– 3 minuty.
  • Gdy mięso się zrumieni, dodać oczyszczone kurki.
  • Wszystko przemieszać, dosolić i doprawić białym pieprzem.
  • Podlać białym winem, tak by niemal przykryło mięso z kurkami. Gotować bez przykrycia.
  • Gdy sos się zredukuje, dodać śmietanę (najpierw ją zahartować: rozprowadzić w śmietanie łyżkę gorącego sosu i dopiero wtedy dodać do całości).
  • Jeśli uznamy, że sos jest za mało gęsty, można dodać kawałki zimnego masła – doskonale zagęści danie i doda maślanego posmaku.
  • Winno-kurkowy gulasz podawać z bagietką lub makaronem. Pięknie na talerzu będzie wyglądać zwłaszcza z makaronem kokardki.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej