Duszone udka kurczaka z pieczarkami: pomysłowe danie dla całej rodziny
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Duszone mięso z udka kurczaka to sprytny sposób na smaczny obiad. Udko kurczaka pozbawione kości gotuje się szybko. Do tego pyszny sos pieczarkowy. Jeśli jeszcze dodacie ryż, który można ugotować w tym samym czasie, to mamy doskonały obiad dla zaradnych w 30 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka bez kości
- 4 łyżki oleju
- 250-300 g brązowych pieczarek
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka mąki
- 100 ml wytrawnego wina białego
- 200 ml bulionu drobiowego
- 0,5 cytryny, tylko wyciśnięty sok
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na rozgrzanym tłuszczu i zrumienić z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
- Na patelnię dodać 2 łyżki oleju i grzyby przekrojone na pół lub na ćwiartki. Smażyć 3-5 minut.
- Dodać czosnek i mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund.
- Dodać wino i zdeglasować patelnię, to znaczy mieszając łyżką doprowadzić do wrzenia, aby wszystkie przyrumieniona na dnie cząstki rozpuściły się w winie.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać sok z cytryny i masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć do sosu udka, przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu przez 10-12 minut.
- Udka podawać z ugotowanym ryżem obficie polane pieczarkowym sosem.