Błyskawiczny makaron smażony z wołowiną: azjatycki smak na szybko
2024-05-17
łatwy
15 min
2
Błyskawiczny makaron smażony z wołowiną to danie, którego składniki kupisz w każdym markecie. Samo danie przygotujesz naprawdę w kwadrans. Mimo, że jest z wołowiną, to jego koszt też nie zabija, bo ilość mięsa nie jest duża.
SKŁADNIKI
- 100 gramów makaronu ryżowego
- 200 gramów mięsa wołowego (polędwica, rostbef, antrykot albo porcja mięsa na gulasz)
- 2 ząbki czosnku
- centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- kilka suszonych grzybów mun
- garść zielonego mrożonego groszku
- ciemny sos sojowy
- świeża papryczka chilli
- olej
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut.
- Wstaw wodę na makaron, gdy zawrze, ugotuj go według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw.
- W czasie gdy makaron się gotuje, drobno posiekaj czosnek i imbir, następnie rozetrzyj je na pastę z odrobiną soli. Pomocny w tym jest moździerz.
- Mięso pokrój bardzo cienko - dobrze jeśli jest częściowo zamrożone, wtedy jest to łatwiejsze.
- Odsącz grzyby i pokrój w cienkie paski, groszek przelej na sitku gorącą wodą, by się rozmroził.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund (bez mieszania), dodaj czosnek z imbirem, grzyby oraz groszek. Smaż około 3 minuty prawie cały czas mieszając (utrzymuj maksymalny ogień), dorzuć makaron, smaż kolejną minutę, po czym dopraw sosem sojowym, wymieszaj, wlej wodę z mąką, raz jeszcze wymieszaj i wyłącz ogień.
- Na koniec dodaj plasterki papryczki chilli i od razu podawaj.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?