Błyskawiczny makaron smażony z wołowiną: azjatycki smak na szybko

Błyskawiczny makaron smażony z wołowiną: azjatycki smak na szybko
Autor: Shutterstock To danie łatwo przygotujesz naprawdę w kwadrans
łatwy
15 min
2

Błyskawiczny makaron smażony z wołowiną to danie, którego składniki kupisz w każdym markecie. Samo danie przygotujesz naprawdę w kwadrans. Mimo, że jest  z wołowiną, to  jego koszt też nie zabija,  bo ilość mięsa nie jest  duża.

SKŁADNIKI

  • 100 gramów makaronu ryżowego
  • 200 gramów mięsa wołowego (polędwica, rostbef, antrykot albo porcja mięsa na gulasz)
  • 2 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • kilka suszonych grzybów mun
  • garść zielonego mrożonego groszku
  • ciemny sos sojowy
  • świeża papryczka chilli
  • olej
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut.
  • Wstaw wodę na makaron, gdy zawrze,  ugotuj go według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw.
  • W czasie gdy  makaron się gotuje, drobno posiekaj czosnek i imbir, następnie rozetrzyj je na pastę z odrobiną soli. Pomocny w tym jest  moździerz.
  • Mięso pokrój bardzo cienko - dobrze jeśli jest  częściowo zamrożone, wtedy jest  to łatwiejsze.
  • Odsącz grzyby i pokrój w cienkie paski, groszek przelej na sitku gorącą wodą, by się rozmroził.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund (bez mieszania), dodaj czosnek z imbirem, grzyby oraz groszek.  Smaż około 3 minuty prawie cały czas mieszając (utrzymuj maksymalny ogień), dorzuć makaron, smaż kolejną minutę, po czym dopraw sosem sojowym, wymieszaj, wlej wodę z mąką, raz jeszcze wymieszaj i wyłącz ogień.
  • Na koniec dodaj plasterki papryczki chilli i od razu podawaj.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej