Bitki wieprzowe w sosie pomidorowym

2021-03-29
Bitki w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Bitki w sosie pomidorowym to sposób na pyszne, duszone mięso.
łatwy
70 min
4

Bitki w pomidorowym sosie to danie na rodzinny obiad. Mięso duszone na wolnym ogniu jest delikatne i soczyste, a dodatkowo przesiąknięte świeżym aromatem koperku.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • pół kg mięsa wieprzowego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • mąka
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić. oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju.
  • Przełożyć do garnka, zalać wrząca wodą i dodać suszone pomidory. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Koperek posiekać i dołożyć do mięsa na kilka minut przed końcem gotowania.