Bitki wieprzowe w sosie pomidorowym
2021-03-29

łatwy
70 min
4
Bitki w pomidorowym sosie to danie na rodzinny obiad. Mięso duszone na wolnym ogniu jest delikatne i soczyste, a dodatkowo przesiąknięte świeżym aromatem koperku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- pół kg mięsa wieprzowego
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- mąka
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić. oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju.
- Przełożyć do garnka, zalać wrząca wodą i dodać suszone pomidory. Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Koperek posiekać i dołożyć do mięsa na kilka minut przed końcem gotowania.