Muffiny czekoladowe z cukinią z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Muffiny czekoladowe z cukinią z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Puszyste muffiny, wilgotne w środku i doskonale czekoladowe
łatwy
45 min
4

Muffiny czekoladowe z cukinią to sprytny pomysł na "odchudzenie" ulubionego deseru. Cukinia nawilży muffinkę, zmniejszy ilość mąki i dostarczy błonnika. Niebanalny pomysł na czekoladowe muffiny pochodzi z programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

 

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej razowej 
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny 
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj foremkę na muffiny, wyłóż ją papilotkami.
  • Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj ręczną trzepaczką.
  • Do ubitych jajek wlej roztopioną i wystudzoną margarynę, wymieszaj składniki.
  • Następnie dodaj kakao, jogurt naturalny, startą cukinię oraz mąkę razową wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Wymieszaj krótko do połączenia składników.
  • Napełnij papilotki do ¾ wysokości.
  • Foremkę wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
  • Piecz babeczki przez 30 minut do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki wystudź na kuchennej kratce.
Redakcja
więcej