Muffiny czekoladowe z cukinią z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Muffiny czekoladowe z cukinią to sprytny pomysł na "odchudzenie" ulubionego deseru. Cukinia nawilży muffinkę, zmniejszy ilość mąki i dostarczy błonnika. Niebanalny pomysł na czekoladowe muffiny pochodzi z programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jajka
- 100 g margaryny
- ½ szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj foremkę na muffiny, wyłóż ją papilotkami.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj ręczną trzepaczką.
- Do ubitych jajek wlej roztopioną i wystudzoną margarynę, wymieszaj składniki.
- Następnie dodaj kakao, jogurt naturalny, startą cukinię oraz mąkę razową wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj krótko do połączenia składników.
- Napełnij papilotki do ¾ wysokości.
- Foremkę wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
- Piecz babeczki przez 30 minut do suchego patyczka.
- Gotowe babeczki wystudź na kuchennej kratce.