Torciki biszkoptowe: pomysł na szybki i efektowny deser
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Torciki biszkoptowe to doskonały pomysł na słodki i efektowny deser. Nie tylko świetnie się prezentują, ale równie dobrze smakują. Wypróbujcie przepis na torciki biszkoptowe!
SKŁADNIKI
- Biszkopt: gotowe spody biszkoptowe (jasny i ciemny)
- Mus malinowy: 3 białka, 5 łyżek cukru pudru, 250 g mrożonych malin, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
- Mus czekoladowy: 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 100 g białej czekolady, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, łyżka likieru amaretto, 200 ml śmietany 36%
- Dodatkowo: 4 łyżki cukru pudru, po 50 g białej i gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie musu malinowego: z białek ubić pianę, dodając cukier puder i przetarte przez sito maliny. Wlać żelatynę i ubijać, aż mus zacznie tężeć. Delikatnie wymieszać. Dorzucić kawałeczki białej czekolady.
- Przygotowanie musu czekoladowego: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz żelatynę i likier, Wymieszać. Dołożyć ubitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać. Wrzucić kawałki gorzkiej czekolady.
- Przygotowanie torcików: ze spodów biszkoptowych wyciąć małe krążki. Jasne przełożyć musem malinowym, ciemne - czekoladowym. Trzymać je w lodówce. Dla ozdoby jasne torciki można posypać cukrem pudrem, a ciemne udekorować gwiazdką z marcepanu.