Wilgotna babka kakaowa z polewą: łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wilgotna babka kakaowa z pyszną polewą to łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe. Polewa czekoladowa, którą pokryjemy ciasto zaraz po upieczeniu zatrzymuje wilgoć w wypieku. No i pysznie smakuje!
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 280 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 300 g cukru
- 60 g oleju roślinnego
- 60 g masła
- 55 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 1 szczypta soli
- Na polewę:
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i kakao przesiej do głębokiej miski, dodaj cukier, jajka i mleko.
- Rozpuść masło i dodaj również do ciasta. Wlej tam olej roślinny. Ubij wszystko mikserem, aż będzie mieszanina będzie gładka. Następnie wymieszaj sodę z octem, dodaj szczyptę soli, wlej wszystko do ciast i ubijaj jeszcze przez minutę.
- Przełóż ciasto do posmarowanej masłem formy do pieczenia z kominkiem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
- Aby przygotować polewę czekoladową, dodaj cukier i kakao do rondla. Wlej wodę i dodaj masło. Gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gdy polewa będzie gotowa, wyłącz ogień i dodaj olej roślinny. Dobrze wymieszaj.
- Nałóż polewę na ciasto natychmiast po upieczeniu, zanim zacznie wysychać i tracić wilgoć. To wszystko, babka kakaowa gotowa!
Wielkanocna babka drożdżowa