Tarta z migdałami i białą czekoladą: przepis
2021-03-29

średni
30 min
4
Delikatne kruche ciasto, a na nim czekoladowo-migdałowy farsz. Pycha! Mówimy, jak zrobić tartę z migdałami i białą czekoladą - rewelacyjny deser z kuchni francuskiej.
SKŁADNIKI
- Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżka wody
- Nadzienie:
- 150 ml płynnego miodu
- 50 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 3 rozkłócone jajka
- 100 g pokrojonych migdałów bez skórki
- 100 g pokrojonej białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, cukier i masło rozetrzyj na tzw. zacierki. Dolej wodę i wyrób ciasto. Owiń ciasto folią i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Po czym wyłóż nim okrągłą formę do pieczenia tart o średnicy około 24 cm. Nakłuj ciasto widelcem i ponownie wstaw do lodówki na pół godziny.
- Wyłóż na ciasto aluminiową folię, obciąż ją ziarnami fasoli lub grochem. Podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez około 15 minut. Usuń folię i ziarna. Piecz tartę przez kolejny kwadrans.
- W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. Na małym ogniu roztop w rondelku miód, masło oraz cukier. Zdejmij rondel z ognia, pozostaw do przestygnięcia. Dodaj jajka, czekoladę i migały. Dobrze wymieszaj.
- Przelej farsz na podpieczone ciasto. Piecz całość przez około 30-40 minut, aż farsz się zetnie.
- Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po całkowitym przestygnięciu.