Kruche ciasto gotowane z owocami - sprytny sposób na przygotowanie pysznego, kruchego spodu do ciasta

Tradycyjne kruche ciasto trzeba ręcznie wyrabiać, a potem włożyć do lodówki i czekać, aż będzie zimne, a na koniec jeszcze rozwałkować na placek. Okazuje się, że to wcale nie jest konieczne – mamy wypróbowany przepis na kruche ciasto, które nie wymaga brudzenia rąk, czekania, a nawet wałkowania. Podpowiadamy jak zrobić kruche ciasto gotowane.
Kruche ciasto nie jest trudne w wykonaniu - zagniata się je szybko (by się nie ogrzało od dłoni) ze schłodzonych składników, potem trzeba je oziębić w lodówce. Trudno takie ciasto rozwałkować, ponieważ się kruszy. Poza tym trzeba mieć stolnicę, wałek... Mamy wypróbowany przepis na kruche ciasto, które ma zupełnie przeciwne wymagania - składniki trzeba zagotować!
SKŁADNIKI
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki wody
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnuszku podgrzewamy masło, wodę, cukier i olej. Gdy masło się stopi, a nawet będzie bliskie wrzenia, rondel zestawiamy z ognia, wsypujemy mąkę pszenną i całość szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z ciasta utworzy się gęsta masa, którą wykładamy dno foremki do tarty (o średnicy 22-25 cm).
- Wierzch ciasta wygładzamy, by powierzchnia placka była równa, nakłuwamy ją kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 st. C, aż ciasto się przyrumieni.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch wykładamy np. morelową konfiturę, duszone jabłka ze słoika lub powidła śliwkowe. Wierzch posypujemy uprażonymi na patelni migdałami albo kruszonką (masło wyrobione, tym razem ręcznie z cukrem pudrem i mąką) i foremkę wstawiamy jeszcze do piekarnika, aż kruszonka się przyrumieni.
- Taka tarta ma tylko jedną wadę - znika, zanim ostygnie!