Brownie Nutella: łatwe ciasto z 3 składników
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brownie, czyli najsłynniejszy i najsmaczniejszy zakalec świata, to moje ulubione ciasto. Zawsze to co dobre, można jeszcze ulepszyć. Brownie według tego przepisu to tylko 3 składniki: krem orzechowo-czekoladowy typu Nutella, jajka i mąka. Gotowe! Piekłam to ciasto wiele razy i przyznam szczerze, nie ma znaczenia jakiego gotowego smarowidła laskowo-czekoladowego użyjecie. Wypróbujcie i nie dziękujcie! Smacznego!
Zobacz jak zrobić efektowny i łatwy deser MROWISKO:
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki (350 g) kremu orzechowo-czekoladowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki orzechów laskowych, wyłuskanych i uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
- Do miski wsyp mąkę, dodaj krem orzechowo-czekoladowy i jajka.
- Za pomocą łyżki wymieszaj na jednorodną masę. Ewentualnie na tym etapie możesz dodać orzechów laskowych.
- Masę przelej do formy, wierzch wyrównaj szpatułką.
- Piecz w 180°C przez 25-30 minut lub do momentu pojawienia się pęknięć na powierzchni.
- Próba suchego patyczka jest w tym przypadku zbędna. Ciasto jest lepkie i nieco się ciągnie. Upieczone powinno mieć popękany wierzch i odstawać od boków tortownicy.