Pyszne drożdżówki z kruszonką, które przygotujesz sama!
2021-03-29

średni
90 min
4
Czy może być coś lepszego od świeżej, jeszcze ciepłej drożdżówki? Wypróbuj przepis z programu Ugotowani TVN i zamień swoją kuchnią w najlepszą piekarnię w okolicy!
SKŁADNIKI
- 1 kilogram mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 5 dag drożdży
- 500 g rabarbaru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsyp do miski, a jaja utrzyj razem z cukrem.
- Podgrzej 1/3 szklanki mleka. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto już wyrośnie dodaj je do miski z mąką. Dorzuć także utarte jaja z cukrem oraz resztę mleka. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Przygotuj kruszonkę. Do garnka wrzuć 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, żółtko, łyżkę oleju, pół kostki masła oraz 1,5 szklanki mąki.
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, rozkrusz ją ręcznie lub przy użyciu tarki z dużymi oczkami.
- Formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyrośnięcie ciasto przełóż do formy. Ułóż na nim owoce i posyp kruszonką. Piecz przez około 40 minut.