Śledzie po kaszubsku. Dobry przepis na tradycyjne śledzie z rodzynkami lub śliwkami

2023-11-14
Śledzie po kaszubsku
Autor: Shutterstock Śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym mają wielu amatorów
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledź po kaszubsku zyskał uznanie nie tylko w swoim regionie, ale i całej Polsce. Dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie odświętnego stołu bez takiej rybki. Zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie śledzie po kaszubsku można przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami - rodzynkami, żurawiną lub kiszonym ogórkiem, ale klasyczna wersja to po prostu HIT. Jak zrobić śledzia po kaszubsku? Podajemy dobry przepis.

Śledzie to obowiązkowy składnik wigilijnego menu. Można je przygotować w tak wielu smakach, że każdy znajdzie przepis odpowiedni dla siebie. Śledzie po kaszubsku, zwłaszcza te z dodatkiem rodzynek, suszonych śliwek czy żurawiny, na pewno przypadną do gustu tym, którzy lubią wytrawne smaki przełamane słodyczą owoców. Te z dodatkiem ogórka będą smakowały miłośnikom kwaśnych doznań. Wersja klasyczna śledzi po kaszubsku jest neutralna, a połączenie śledzia z sosem pomidorowym bardzo smaczne.

Polecamy też przepisy na śledzie:

Przepis na śledzie po kaszubsku

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczone filety pokroić w kawałki. Jak moczyć śledzie?
  • Cebulę obrać i posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.
  • Następnie dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.
  • Całość wymieszać i dusić kilka minut, pod koniec można dodać rodzynki, żurawinę lub pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki.
  • Sos zdjąć z ognia i wystudzić. Kawałki śledzi układać w naczyniu i przekładać sosem. Odstawić, aby smaki się przegryzły.
  • Warto wiedzieć, że śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi, a nawet trzeci dzień!
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
redakcja
więcej