Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Śledzie po kaszubsku: jak zrobić? Dobry przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym mają wielu amatorów
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Śledź po kaszubsku zyskał uznanie nie tylko w regionie, ale i całej Polsce. Dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie odświętnego stołu bez takiej rybki. Jak zrobić śledzia po kaszubsku? Podajemy dobry przepis.
Składniki
1/2 kg filetów śledziowych
1 łyżka cukru
5 łyżek oleju
4 łyżki octu
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 cebule
3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie krok po kroku:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj.
Na rozgrzanym oleju zaszklić cebule i po dodaniu cukru chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić kilka minut.
Po wystudzeniu kłaść kawałki filetów i przekładać je sosem. Warto wiedzieć, że śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi, a nawet trzeci dzień!
Polecamy przepisy na śledzie:
Śledzie pod pomidorową pierzynką
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska