Chlebowiec (jackfruit): co to jest i jak się go przyrządza
Młody chlebowiec to produkt obecnie bardzo modny. Ogłoszono go hitem Pinterestu na 2017. Jest rośliną jadalną popularną w rejonach tropikalnych, oraz zastępnikiem mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Piszemy jak smakuje chlebowiec i co można z nim zrobić.
Spis treści
- Chlebowiec, co to za roślina?
- Chlebowiec w kuchni
- Owoc młodego chlebowca
- Właściwości odżywcze jackfruita
Chlebowiec, co to za roślina?
Chlebowiec (jackfruit), zwany też drzewem bochenkowym jest wiecznie zielonym drzewem. Chociaż roślina pochodzi z Indii i Bangladeszu, uprawiana jest również w Azji Południowo-Wschodniej - drzewa chlebowca można spotkać w Wietnamie, Tajlandii i Malezji. Z powodzeniem chlebowiec uprawiany jest w tropikalnych częściach Afryki i Australii. Należy do morwowców. Jadalne są jego owoce (po obraniu) i nasiona.
Chlebowiec w kuchni
Dojrzałe owoce chlebowca osiągają rozmiar dużego arbuza. Ich mięsisty miąższ jest słodkawy. Wnętrze dojrzałego owocu chlebowca jest kremowo-żółte i podzielone na segmenty. Można je spożywać na surowo, smażyć w głębokim oleju jak frytki, dodawać do deserów, robić z nich dżemy i przetwory. Smażony dojrzały chlebowiec można panierować i smażyć jak kotlety. Owoce chlebowca występują także w formie suszonej przekąski.
Owoc młodego chlebowca
W smaku młody, niedojrzały owoc chlebowca podobny jest do drobiu. Przypomina też drób pod względem konsystencji, ugotowany łatwo dzieli się na strzępy, tak jak pierś kurczaka. Jest smakowym zastępnikiem mięsa. U nas dostępny jest puszkowany, w sklepach internetowych z produktami wegetariańskimi, wegańskimi i sklepach z żywnością azjatycką oraz coraz częściej w popularnych dyskontach.
Plastry młodego chlebowca idealnie sprawdzają się smażone, bądź duszone w sosie jak mięso. W kuchni indyjskiej i wschodnioazjatyckiej jackfruit - młody owoc chlebowca podaje się w daniach typu curry, ale także występuje jako składnik sosów do ryb i mięs. Z młodego jackfruita przyrządza się wegańskie kotlety, burgery i kanapki. Chlebowiec po otwarciu puszki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed dodaniem do sałatki czy na kanapkę plastry młodego chlebowca należy ugotować, podsmażyć, poddusić lub podpiec.
Jadalne są również pestki chlebowca Oleiste nasiona drzewa chlebowego są także używane w kuchni. Można je uprażyć i jeść jak orzeszki. Służą do wyrobu oleju.
Lateks z pnia i niedojrzałych owoców chlebowca wykorzystuje się w celach leczniczych.
Właściwości odżywcze jackfruita
Jackfruit jest bogaty w witaminę A, witaminę C, magnez, witaminę B6 i błonnik. I chociaż jackfruit może naśladować teksturę szarpanej wieprzowiny lub drobiu, to w rzeczywistości ma bardzo niską zawartość białka. Z porcji 100 g otrzymujesz tylko około 3 gramy białka, to więcej niż z innych owoców, ale nadal za mało, by traktować go jako źródło aminokwasów. Więc jeśli masz ochotę na kanapkę z jackfruit a la szarpana wołowina, to upewnij się, że przez resztę dnia dostarczysz wystarczającą ilość białka roślinnego z innych źródeł.