Spis treści
Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:
Hiszpańska szynka
Szynka serrano to przysmak hiszpański, choć znana jest w całej Europie. Nazywana jest jest po prostu szynką górską. To surowe mięso wieprzowe (zwykle z białej świni) z kością, które dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci ono niemal połowę swojej pierwotnej wagi. Surowe mięso soli się i suszy na górskim powietrzu miasteczek leżących w dolinie El Valle de los Pedroches w prowincji Cordoba w Andaluzji.
Jakie są rodzaje szynki serrano?
Wyróżniamy dwa rodzaje szynek dojrzewających. Pierwsza to tzw. „jamon” pochodząca z przednich udźców wieprza, a drugi to „paleta”pochodzące z tylnych udźców. Szynka typu paleta zwykle jest tańsza i ma bardzo wyrazisty, mocny smak.
Natomiast szynka „jamon” jest delikatna i ma harmonijny smak. Szynkę serrano zwykle serwuje się jako wędlinę do kanapek lub jako dodatek do delikatnych sałat i pizzy. Szynka ta dobrze smakuje z rukolą, szpinakiem, melonem, a także w połączeniu z pleśniowymi serami.