Szynka serrano - co to jest?
Podczas wakacji w Hiszpanii na wielu bazarach i w halach targowych można zobaczyć zwieszone na hakach wielkie wieprzowe szynki. Dla niektórych ten widok to wstęp do kulinarnego raju. Smak długo dojrzewającej szynki jest niebiański. Taka szynka nazywa się serrano.
Spis treści
- Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:
- Hiszpańska szynka
- Jakie są rodzaje szynki serrano?
Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:
Hiszpańska szynka
Szynka serrano to przysmak hiszpański, choć znana jest w całej Europie. Nazywana jest jest po prostu szynką górską. To surowe mięso wieprzowe (zwykle z białej świni) z kością, które dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci ono niemal połowę swojej pierwotnej wagi. Surowe mięso soli się i suszy na górskim powietrzu miasteczek leżących w dolinie El Valle de los Pedroches w prowincji Cordoba w Andaluzji.
Jakie są rodzaje szynki serrano?
Wyróżniamy dwa rodzaje szynek dojrzewających. Pierwsza to tzw. „jamon” pochodząca z przednich udźców wieprza, a drugi to „paleta”pochodzące z tylnych udźców. Szynka typu paleta zwykle jest tańsza i ma bardzo wyrazisty, mocny smak.
Natomiast szynka „jamon” jest delikatna i ma harmonijny smak. Szynkę serrano zwykle serwuje się jako wędlinę do kanapek lub jako dodatek do delikatnych sałat i pizzy. Szynka ta dobrze smakuje z rukolą, szpinakiem, melonem, a także w połączeniu z pleśniowymi serami.