Podpiwek – co to jest? Jak się go robi?
Podpiwek to uboższy o procenty krewny piwa – ma bowiem nie więcej niż 2% alkoholu. Składniki potrzebne do jego „wyprodukowania” są bardziej pospolite niż te do warzenia piwa, a cały proces „produkcji” można bez większego wysiłku przeprowadzić w domu.
Spis treści
Podpiwek zawsze był traktowany jako napój pośledni – ni to piwo, ni to kwas chlebowy z niewielką ilością alkoholu. Poza tym podpiwek najczęściej wyrabiany był na wsiach latem, w czasie żniw. Na pańskich stołach raczej nie gościł. Dzisiaj nawet trudno kupić do niego składniki, chociaż wykwintne nie są.
Podpiwek – z czego powstaje?
Do zrobienia podpiwka potrzebujemy bowiem zwykłej kawy zbożowej, którą dawniej kupowało się w sklepach opakowaną w folię, w drażetkach takich jak dropsy albo w pudełku – mniej lub bardziej zbryloną. Dzisiaj kawy zbożowe zwykle produkuje się w wersji ekspresowej, a taka do podpiwka się nie nadaje. Kawa musi bowiem zawierać słód jęczmienny. Kawę taką wrzuca się do garnka, zalewa wodą, podgrzewa aż do zagotowania i gotuje jeszcze kilka minut po tym, jak się rozpuści. W tym czasie należy ją stale mieszać, bo rozpuszcza się wolno i we wrzątku.
Kawę można zastąpić słodem jęczmiennym, wykorzystywanym do produkcji piwa i innych alkoholi, kwasu chlebowego, pieczywa – nadaje im specyficzny smak.
ZOBACZ: AIPA, APA, Imperial IPA – piwa z amerykańskim chmielem. Jak smakują? [KLIKNIJ!]
Powszechniej też były dostępne (właśnie na wsi) szyszki chmielowe. Dzisiaj kupuje się je w sklepach zielarskich albo suszy samemu, pod warunkiem że wcześniej zdobędzie się świeże (Lubelszczyzna słynie z produkcji chmielu – najbliższe Warszawy są niewielkie chmielniki w okolicach Kazimierza Dolnego).
Do podpiwka potrzebne są jeszcze drożdże. Mogą być zwykłe, piekarnicze, ale koniecznie świeże. Można też eksperymentować z piwowarskimi – lecz lepiej najpierw nauczyć się robić podpiwek na tradycyjnych składnikach. Nie można dodać za dużo drożdży, bo zepsuje się smak napoju.
Przygotowanie podpiwka było mniej więcej tak samo trudne jak ugotowanie kompotu.
Podpiwek – jak wygląda i jak smakuje?
Podpiwek ma ciemny miodowy kolor i słodki smak z nutą goryczki (zapewniają ją właśnie szyszki chmielu), a dzięki dodatkowi drożdży jest lekko gazowany. Chociaż podpiwek zalicza się do napojów bezalkoholowych, nie należy go podawać dzieciom, bo jednak alkohol zawiera!
Napój ten najlepiej smakuje latem, lekko schłodzony (do temperatury piwa), podawany w wysokich szklankach – takich jak do piwa.
Uwaga na wybuch!
Po przygotowaniu podpiwek rozlewa się do butelek. Najlepiej plastikowych, ponieważ jest napojem gazowanym i w naczyniu fermentuje, więc może wybuchnąć. Butelki należy napełniać nie więcej niż do 2/3 ich objętości. Butelki z podpiwkiem trzeba też ostrożnie otwierać!
Podpiwek powinien dojrzewać w chłodzie około tygodnia (im dłużej dojrzewa, tym jest wytrawniejszy i mocniejszy), a po otwarciu butelek należy go wypić dość szybko, bo traci na jakości. Najlepiej wybierać taką pojemność butelek, by po otwarciu opróżnić je w całości.