Oliwki i oliwa - co warto o nich wiedzieć? Rady Agaty Wojdy

2017-11-15 12:29

Oliwki i oliwa to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Bez nich  nie byłoby wielu niepowtarzalnych dań. Co warto wiedzieć o oliwkach i oliwie podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty.

Oliwki i oliwa - co warto o nich wiedzieć? Rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Oliwa i oliwki to prawdziwe super food - warto ich używać w kuchni i jeść ze smakiem. Oliwa chroni przed chorobami serca i miażdżycą, dobrze jest o tym pamiętać.

Oliwka to jedno z najstarszych drzew świata, umiejętnie wykorzystywanych kulinarnie. Nie ma kuchni śródziemnomorskiej bez oliwy.

Są coroczne wybory najlepszych butelek oliwy i przewodniki ogłaszające ranking zwycięzców.

Smakosze oliwy próbują jej używając specjalnych, szklanych czarek z takim samym zaangażowaniem niczym najlepsi winiarze. Ogrzewają ich boki, szukają subtelnych aromatów i oceniają pikantność.

Warto uczyć się odmiennych smaków oliwy pochodzącej z różnych regionów, znajdować różnice i rozpoznawać gatunki.

Mawia się o oliwkach, że tak jak ostrygi, niekoniecznie smakują przy pierwszej degustacji. Koneserzy nigdy nie sięgają po wydrylowane tylko dyskretnie wypluwają pestkę w dłoń.

Kucharze marynują oliwki w autorskich mieszankach przypraw, nie zapominając o dodatku skórki pomarańczowej lub czosnku.

Mój ulubiony przepis na wykorzystanie oliwek to tapenada, czyli zmiksowane na gęsty krem oliwki z czosnkiem i oliwą. Podkręcone sokiem z cytrusów i kawałkiem anchois. Trik to zmielone płatki migdałowe dodane na końcu. Wypada tylko ugotować gorącego ziemniaka lub upiec złotych grzanek i jedząc je z dodatkiem tapenady przenieść się myślami tam, gdzie ciepło.