Oliwki i oliwa - co warto o nich wiedzieć? Rady Agaty Wojdy

2017-11-15 12:29

Oliwki i oliwa to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Bez nich  nie byłoby wielu niepowtarzalnych dań. Co warto wiedzieć o oliwkach i oliwie podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty.

Oliwki i oliwa - co warto o nich wiedzieć? Rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Oliwa i oliwki to prawdziwe super food - warto ich używać w kuchni i jeść ze smakiem. Oliwa chroni przed chorobami serca i miażdżycą, dobrze jest o tym pamiętać.

Oliwka to jedno z najstarszych drzew świata, umiejętnie wykorzystywanych kulinarnie. Nie ma kuchni śródziemnomorskiej bez oliwy.

Są coroczne wybory najlepszych butelek oliwy i przewodniki ogłaszające ranking zwycięzców.

Smakosze oliwy próbują jej używając specjalnych, szklanych czarek z takim samym zaangażowaniem niczym najlepsi winiarze. Ogrzewają ich boki, szukają subtelnych aromatów i oceniają pikantność.

Warto uczyć się odmiennych smaków oliwy pochodzącej z różnych regionów, znajdować różnice i rozpoznawać gatunki.

Mawia się o oliwkach, że tak jak ostrygi, niekoniecznie smakują przy pierwszej degustacji. Koneserzy nigdy nie sięgają po wydrylowane tylko dyskretnie wypluwają pestkę w dłoń.

Kucharze marynują oliwki w autorskich mieszankach przypraw, nie zapominając o dodatku skórki pomarańczowej lub czosnku.

Mój ulubiony przepis na wykorzystanie oliwek to tapenada, czyli zmiksowane na gęsty krem oliwki z czosnkiem i oliwą. Podkręcone sokiem z cytrusów i kawałkiem anchois. Trik to zmielone płatki migdałowe dodane na końcu. Wypada tylko ugotować gorącego ziemniaka lub upiec złotych grzanek i jedząc je z dodatkiem tapenady przenieść się myślami tam, gdzie ciepło.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE