Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków
Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku: łatwy przepis na tani obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Krokiety zrumienione na gorącym tłuszczu - chrupiący wierzch skrywa sycące nadzienie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku są bardzo tanim przepisem obiadowym. A do tego pełnowartościowym posiłkiem, bogatym w białko i błonnik. Zawsze mam w lodówce naleśniki, które traktuję jak półprodukt. W dowolnej chwili z niewielkiej ilości mięsa, fasoli i kukurydzy z puszek oraz sosu pomidorowego mogę wyczarować pyszny obiad. Polecam ten łatwy przepis na oszczędny obiad.
Składniki
Naleśniki:
10 dużych naleśników przygotowanych według Przepisu na Idealne Naleśniki
Farsz:
2 łyżki oleju
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub z indyka
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli lub czarnej fasoli, odsączona
1 mała puszka kukurydzy, odsączona
250 ml przecieru pomidorowego lub jeszcze lepiej gotowego sosu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
100 g żółtego sera, startego
Panierka:
2 jajka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki tartej bułki
Ponadto:
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Jeśli naleśniki przygotujecie z wyprzedzeniem, to przygotowanie tego dania zajmie Wam zaledwie 30 minut. Żeby ułatwić sobie życie, raz w tygodniu smażę około 30 naleśników i przechowuję je w lodówce. W ciągu tygodnia na pewno je wykorzystam.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
Dodać mięso i smażyć razem, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło.
Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Dodać osączoną fasolę i kukurydzę. Zamieszać. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i ponownie wymieszać. Gdy zawartość patelni ponownie zawrze, zdjąć z ognia.
Zawartość patelni podzielić na 10 porcji. Na każdym naleśniku kłaść porcję nadzienia oraz porcję żółtego sera. Zawinąć w kopertę. Najpierw zawinąć przeciwległe boki, następnie złożyć zawiniątko na trzy razy.
Tak przygotowane koperty panierować w rozmąconym jajku z mlekiem, a następnie w tartej bułce.
Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z kolorową sałatką z pomidorów.