Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku: łatwy przepis na tani obiad

Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku: łatwy przepis na tani obiad
Autor: Shutterstock Krokiety zrumienione na gorącym tłuszczu - chrupiący wierzch skrywa sycące nadzienie
łatwy
30 min
4

Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku są bardzo tanim przepisem obiadowym. A do tego pełnowartościowym posiłkiem, bogatym w białko i błonnik.  Zawsze mam w lodówce naleśniki, które traktuję jak półprodukt. W dowolnej chwili z niewielkiej ilości mięsa, fasoli i kukurydzy z puszek oraz sosu pomidorowego mogę wyczarować pyszny obiad. Polecam ten łatwy przepis na oszczędny obiad. 

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 10 dużych naleśników przygotowanych według Przepisu na Idealne Naleśniki
  • Farsz:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub z indyka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub czarnej fasoli, odsączona
  • 1 mała puszka kukurydzy, odsączona
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub jeszcze lepiej gotowego sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 100 g żółtego sera, startego
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • Ponadto:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli naleśniki przygotujecie z wyprzedzeniem, to przygotowanie tego dania zajmie Wam zaledwie 30 minut. Żeby ułatwić sobie życie, raz w tygodniu smażę około 30 naleśników i przechowuję je w lodówce. W ciągu tygodnia na pewno je wykorzystam. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać mięso i smażyć razem, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło. 
  • Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Dodać osączoną fasolę i kukurydzę. Zamieszać. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i ponownie wymieszać. Gdy zawartość patelni ponownie zawrze, zdjąć z ognia.
  • Zawartość patelni podzielić na 10 porcji. Na każdym naleśniku kłaść porcję nadzienia oraz porcję żółtego sera. Zawinąć w kopertę. Najpierw zawinąć przeciwległe boki, następnie złożyć zawiniątko na trzy razy. 
  • Tak przygotowane koperty panierować w rozmąconym jajku z mlekiem, a następnie w tartej bułce.
  • Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z kolorową sałatką z pomidorów. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej