Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku: łatwy przepis na tani obiad

Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku: łatwy przepis na tani obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krokiety zrumienione na gorącym tłuszczu - chrupiący wierzch skrywa sycące nadzienie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku są bardzo tanim przepisem obiadowym. A do tego pełnowartościowym posiłkiem, bogatym w białko i błonnik.  Zawsze mam w lodówce naleśniki, które traktuję jak półprodukt. W dowolnej chwili z niewielkiej ilości mięsa, fasoli i kukurydzy z puszek oraz sosu pomidorowego mogę wyczarować pyszny obiad. Polecam ten łatwy przepis na oszczędny obiad. 

Składniki

  • Naleśniki:

  • 10 dużych naleśników przygotowanych według Przepisu na Idealne Naleśniki

  • Farsz:

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub z indyka

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

  • 1 puszka czerwonej fasoli lub czarnej fasoli, odsączona

  • 1 mała puszka kukurydzy, odsączona

  • 250 ml przecieru pomidorowego lub jeszcze lepiej gotowego sosu pomidorowego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej, mielonej

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego

  • 100 g żółtego sera, startego

  • Panierka:

  • 2 jajka

  • 1/4 szklanki wody

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • Ponadto:

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli naleśniki przygotujecie z wyprzedzeniem, to przygotowanie tego dania zajmie Wam zaledwie 30 minut. Żeby ułatwić sobie życie, raz w tygodniu smażę około 30 naleśników i przechowuję je w lodówce. W ciągu tygodnia na pewno je wykorzystam. 

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.

  • Dodać mięso i smażyć razem, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło. 

  • Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.

  • Dodać osączoną fasolę i kukurydzę. Zamieszać. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i ponownie wymieszać. Gdy zawartość patelni ponownie zawrze, zdjąć z ognia.

  • Zawartość patelni podzielić na 10 porcji. Na każdym naleśniku kłaść porcję nadzienia oraz porcję żółtego sera. Zawinąć w kopertę. Najpierw zawinąć przeciwległe boki, następnie złożyć zawiniątko na trzy razy. 

  • Tak przygotowane koperty panierować w rozmąconym jajku z mlekiem, a następnie w tartej bułce.

  • Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.

  • Podawać z kolorową sałatką z pomidorów. 

Jeśli wciąż masz obawy, zobacz instrukcję krok po kroku, jak zrobić naleśniki:

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).