Niedojrzałe awokado: co z nim zrobić? Sposób na twarde awokado
Awokado - to brzmi egzotycznie i tak samo smakuje. Ten południowy owoc jest miękki i pyszny, o ile nie trafi nam się niedojrzały okaz. Co wtedy zrobić? Oto sposób na niedojrzałe awokado.
Spis treści
- Dlaczego można kupić niedojrzałe awokado?
- Sposoby na niedojrzałe awokado
- Dojrzewanie przekrojonego awokado
Dlaczego można kupić niedojrzałe awokado?
Dojrzałe awokado jest w środku mięciutkie i kremowe, tak że właściwie bez trudu daje się wybrać łyżeczką i zamienić w pyszną pastę. Niedojrzałe jest twarde i kompletnie pozbawione smaku. Czasem jednak owoce, które muszą przebyć długą drogę do Polski, zrywane są jeszcze niedojrzałe i dojrzewają na statkach i w hurtowniach. A jeśli przyjadą do nas szybciej, wtedy zdarza się, że kupimy takie awokado, które z wierzchu jest ładne, ale okazuje się twarde.
Sposoby na niedojrzałe awokado
Co zrobić z twardym, niedojrzałym awokado? Oczywiście można je wyrzucić, pomalować jak pisankę, zrobić z niego zabawkę dla dzieci itd., ale zwykle wystarczy dać mu trochę czasu i zaczekać, aż dojrzeje podobnie jak banany. Proces ten można też przyspieszyć.
Jedną z metod osiągnięcia pożądanego stanu tych zielonkawych owoców jest owinięcie ich folią aluminiową i schowanie na pewien czas w ciepłym miejscu.
Inną metodą jest trzymanie smaczliwki (bo tak czasem nazywa się też awokado) razem z jabłkami i bananami w jednym pojemniku, a właściwie - najlepiej w papierowej torebce. Jabłka lub banany dojrzewając wydzielają etylen, który przyspiesza podobną przemianę u innych owoców.
Dojrzewanie przekrojonego awokado
Nie warto jednak rozkrawać awokado na pół, żeby sprawdzić, czy już nadaje się do konsumpcji. Nacięte wnętrze owocu pod wpływem tlenu ciemnieje, tracąc swój wyjątkowy, smakowity kolor. Jeśli jednak już to zrobiliśmy, wtedy zawsze można ułożyć połówki owocu otwartą częścią w dół, żeby powietrze nie miało dostępu do miąższu. Pozostaje zaczekać parę dni i pyszna kolacja gwarantowana.