Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami
Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami to smaczne danie obiadowe dla rodziny. To proste w przygotowaniu, smaczne i niedrogie danie na co dzień.
Do przygotowania pikantnej zapiekanki potrzebujemy:
1 kg mięsa mielonego
0,5 kg pomidorów
0,5 kg pieczarek
3 małe przeciery pomidorowe
opakowanie makaronu świderki
400 g sera żółtego
2 cebule
3 ziarna ziela abgielskiego
olej
ostra papryka w proszku
liść laurowy
chilli
sól i pieprz
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić i odstawić do osączenia.
Pieczarki oczyścić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
Mięso usmażyć z cebulą i przyprawami, dodać usmażone pieczarki z pomidorami, doprawić przecierem.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wykładać warstwami makaron i farsz mięsny.
Wierzch posypać startym serem i zapiekać 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek