Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chrupiące pałki kurczaka w pikantnym cieście naleśnikowym to danie pokochał cały świat. Chrupkości klasycznej panierce w cieście naleśnikowym nadają płatki kukurydziane. Podudzia z kurczaka po zanurzeniu w cieście i płatkach (lub mące) smaży się w głębokim tłuszczu. Sycące danie do jedzenia palcami, jak w KFC. Pokarm na pocieszenie, czyli pałki kurczaka w cieście naleśnikowym to strzał w dziesiątkę!
Polecamy również: Pałki kurczaka pieczone w boczku
SKŁADNIKI
- 6-8 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- Ciasto naleśnikowe
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Dodatkowo:
- płatki kukurydziane
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki (podudzia) z kurczaka umyj, usuń skórę.
- Do miseczki wsyp przyprawy, wymieszaj, a następnie włóż pałki i dokładnie natrzyj je przygotowanymi przyprawami. Odstaw pałki na około godzinę do lodówki.
- Składniki na ciasto naleśnikowe połącz w drugiej misce. Miksuj, aż uzyskasz, jednolite ciasto. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyjdzie rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę mąki, jeśli będzie bardzo gęste, to można dodać mleka.
- Gotowym ciastem zalej pałki, delikatnie połącz, tak aby ciasto wpłynęło pomiędzy mięso i zostaw na kolejną godzinę. Tym razem nie wkładaj do lodówki.
- W wysokiej patelni lub garnku rozgrzej olej.
- Na talerz wsyp płatki i przed włożeniem do tłuszczu dokładnie pokryj podudzia ciastem naleśnikowym i obtocz w płatkach. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po upieczeniu osusz na ręczniku papierowym.
- Podawać z domowymi frytkami lub w wersji lżejszej z frytkami z cukinii oraz surówką coleslaw.