Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szarlotka na kruchym cieście to najbardziej tradycyjny rodzaj ciasta z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami, choć na zimno też jest przepyszna. Jeśli lubisz, mozesz do jabłek, prócz cynamonu, dodać też rodzynki i orzechy. Wypróbuj ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście.

Składniki

  • Ciasto

  • 400g mąki

  • kostka masła (200 g)

  • 4 żółtka

  • 5 łyżek cukru pudru

  • bułka tarta do posypania blachy

  •  Nadzienie

  •  słoiczek jabłek prażonych

  • cynamon

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki ciasta mieszaj ze sobą i wyrób ciasto, a następnie włóż je na chwilę do zamrażarki.

  • Wylep ciastem tortownicę - pamiętaj, by ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem. Piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni.

  • Na gorące ciast wyłóż jabłko prażone, posypane cynamonem i piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni.

  • Po ostygnięciu posyp szarlotke cukrem pudrem.

Ocena: 0