Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis na placek ze śliwkami

Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis na placek ze śliwkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste ciasto bogato usiane kawałkami śliwek 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak mawia moja legalna teściowa, trzeba mieć trochę szczęścia w życiu. Ja mam, bo spotkałam teściową idealną, czyli Dzidzię. Dzidzia jest kobietą przemądrą życiowo i niesłychanie życzliwą. Zawsze jest ubrana odpowiednio do sytuacji, wie co podać na przyjęciu, a jej gościnność jest wręcz legendarna. Jest także skarbnicą obłędnych przepisów, którymi dzieli się ze wszystkimi. Oto łatwe ciasto śliwkowe mojej boskiej teściowej! Dziękujemy, Dzidziu!

Składniki

  • 1 szklanka posiekanych śliwek bez pestek

  • 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej

  • ½ szklanki margaryny

  • 1 szklanka cukru białego

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 2 jajka L

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej

  • ½ łyżeczka soli

  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego

  • ¼ szklanki brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do tortów o średnicy 20 cm posmarują masłem lub innym tłuszczem.

  • Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp 1 łyżką mąki, wymieszaj. Odłóż na bok.

  • W dużej misce mikserem elektrycznym ubij margarynę, biały cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę. Wbij oba jajka. Zmiksuj na jednorodną masę.

  • Do innej miski przesiej razem 1 1/2 szklanki mąki z solą i sodą oczyszczoną.

  • Wmieszaj suche składniki do masy, na przemian dodając jogurt, aż mieszanina będzie gładka.

  • Lekko wymieszaj obtoczone w mące śliwki i wlej ciasto do przygotowanej formy. Posyp wierzch ciasta brązowym cukrem.

  • Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka (patyczek do szaszłyków) wbita w środek bochenka wyjdzie czysta, zajmie to od 45 do 50 minut.

  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 do 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Wskazówki teściowej, jak upiec idealne ciasto śliwkowe:

  • Śliwki należy oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta. 

  • Przygotowanie wszystkich biszkoptów tłuszczowych zaczynamy od utarcia masła lub margaryny z cukrem. Ucierać należy do białości. Cukier się nie rozpuszcza w tłuszczu. Chodzi o to by go rozdrobnić, a tłuszcz napowietrzyć. 

  • Mąkę należy przesiać, aby ją również napowietrzyć. Przesiana mąka nadaje ciastu puszystość. Trzeba pamiętać, że w tym cieście nie ma zbyt wiele środka spulchniającego, dlatego warto zadbać go napowietrzyć. 

  • Środkiem spulchniającym w tego rodzaju cieście jest soda oczyszczona, która w reakcji z kwaśnym jogurtem wytwarza cząsteczki dwutlenku węgla. Ten gaz próbując się uwolnić unosi ciasto. 

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).