Jogurtowe ciasto ze śliwkami: przepis na niezwykle smaczny placek domowy

Jogurtowe ciasto ze śliwkami: przepis na niezwykle smaczny placek domowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste ciasto z soczystymi śliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste śliwki o granatowej, omszałej skórce to jedne z najlepszych owoców. Wspaniałe na surowo, jeszcze lepsze w cieście. Na przykład w jogurtowym placku ze śliwkami, którego przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Po prostu pyszności! 

Składniki

  • 3 jaja, białka oddzielić od żółtek

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego oraz 1 łyżka do natłuszczenia formy

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 szczypta soli

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6-8 świeżych i dużych śliwek z granatową skórką, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek

  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

  • 1 okrągła forma o średnicy 28 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj olejem i odstaw na później. 

  • Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy.  Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i sól, dobrze wymieszaj.

  • W innej misce ubij białka, aż przy wyjmowaniu trzepaczki będą się tworzyć miękkie szczyty. Odłóż na bok. 

  • Do masy żółtkowej dodaj mąki i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. 

  • Wylej ciasto na przygotowaną formę, a następnie ułóż na wierzchu połówki śliwek, przekrojem do góry.

  • Piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone po środku.

  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).