Jogurtowe ciasto z morelami: tak dobrego placka jeszcze nie jedliście

Jogurtowe ciasto z morelami: tak dobrego placka jeszcze nie jedliście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jogurtowe ciasto z morelami - idealne na podwieczorek w ogrodzie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto z morelami to pyszny deser na lato. Świeże owoce i słodkie ciasto na bazie jogurtu doskonale do siebie pasują. Po upieczeniu otrzymujemy najlepszy na świecie placek ze śliwkami. Subtelny i świeży w smaku. Poleca gorąco! 

Składniki

  • 3 jaja, białka i żółtka oddzielnie

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego oraz jeszcze trochę do natłuszczenia formy

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 szczypta soli

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6-8 świeżych moreli, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek

  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

  • 3 łyżki miodu do dekoracji opcjonalnie

  • 1 okrągła forma o średnicy 28 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj olejem i odstaw na później. 

  • Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy.  Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i sól, dobrze wymieszaj.

  • W innej misce ubij białka, aż przy wyjmowaniu trzepaczki będą się tworzyć miękkie szczyty. Odłóż na bok. 

  • Do masy żółtkowej dodaj mąki i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. 

  • Wylej ciasto na przygotowaną formę, a następnie ułóż na wierzchu połówki moreli, przekrojem do góry. Piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone po środku.

  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i ewentualnie skrop miodem. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).