Żądło pszczoły: przepyszne ciasto, które nie ma sobie równych

Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodem i kremem, które nie ma sobie równych
Autor: Shutterstock Migdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym i pokryty miodową glazurą  z płatkami migdałów
łatwy
45 min
4

Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności! 

Więcej przepisów na ciasta z miodem:

Puszyste i pyszne ciasto miodowo-serowe

Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny

Miodownik z jabłkami

Puszysty miodownik na kefirze

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 125 g miękkiego niesolonego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 4 duże jajka
  • 125 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g mielonych migdałów
  • Na glazurę:
  • 55 g niesolonego masła
  • 55 g cukru pudru
  • 75 g czystego miodu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 100 g płatków migdałów
  • Na krem:
  • 25 g budyniu w proszku
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z ziaren wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o boku 20 cm lub średnicy 22 cm posmaruj masłem.
  • Ubij wszystkie składniki na biszkopt migdałowy w dużej misce przez 2-3 minuty za pomocą miksera elektrycznego.
  • Przełóż ciasto do formy i piecz przez 50-55 minut, aż ciasto będzie prawie całkowicie upieczone - na patyczku wbitym w środek ciasta po wyjęciu powinno zostać tylko kilka lepkich okruchów.
  • Masło, cukier, miód i śmietanę ze szczyptą soli włóż do małego rondelka. Podgrzewaj delikatnie, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 4 minuty lub do momentu, gdy masa zmieni się z jasnożółtej na bladobeżową. Zdejmij z ognia i dodaj płatki migdałów. Odstaw glazurę do ostygnięcia.
  • Gdy ciasto jest upieczone, krótko podgrzej glazurę, a następnie wylej ją równomiernie na ciasto. Włóż ciasto do piekarnika na 7-8 minut, aż się glazura zrumieni. Ciasto pozostaw w formie na co najmniej 15 minut, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj krem. Budyń w proszku wymieszaj z połową mleka, przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, a następnie dodaj połowę cukru. Ciągle mieszając, powoli doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, aż budyń będzie bardzo gęsty. Wlej do miski, dociśnij folię spożywczą bezpośrednio do powierzchni i ostudź do temperatury pokojowej.
  • Ubij masło i pozostały cukier na puszysta i kremową masę. Dodaj śmietanę (mleko) i wanilię i wymieszaj dokładnie.
  • Następnie stopniowo ubijaj budyń dodając po łyżce maślanej masy. W ten sposób otrzymam budyniowy krem.
  • Przekrój wystudzony placek poziomo i nałóż na dolną połowę budyniowy krem. Przykryj pozostałym plackiem biszkoptu z glazurą migdałową na wierzchu.
  • Przed podaniem pokrój na prostokąt lub w kliny.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej