Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodową glazurą i budyniowym kremem

Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodową glazurą i budyniowym kremem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Migdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym i pokryty miodową glazurą  z płatkami migdałów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności! 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 125 g miękkiego niesolonego masła

  • 125 g cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego

  • 4 duże jajka

  • 125 ml mleka

  • 200 g mąki pszennej

  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

  • 150 g mielonych migdałów

  • Na glazurę:

  • 55 g niesolonego masła

  • 55 g cukru pudru

  • 75 g czystego miodu

  • 2 łyżki śmietanki kremówki

  • 100 g płatków migdałów

  • Na krem:

  • 25 g budyniu w proszku

  • 150 ml mleka

  • 100 g cukru pudru

  • 100 g miękkiego masła

  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z ziaren wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o boku 20 cm lub średnicy 22 cm posmaruj masłem.

  • Ubij wszystkie składniki na biszkopt migdałowy w dużej misce przez 2-3 minuty za pomocą miksera elektrycznego.

  • Przełóż ciasto do formy i piecz przez 50-55 minut, aż ciasto będzie prawie całkowicie upieczone - na patyczku wbitym w środek ciasta po wyjęciu powinno zostać tylko kilka lepkich okruchów.

  • Masło, cukier, miód i śmietanę ze szczyptą soli włóż do małego rondelka. Podgrzewaj delikatnie, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 4 minuty lub do momentu, gdy masa zmieni się z jasnożółtej na bladobeżową. Zdejmij z ognia i dodaj płatki migdałów. Odstaw glazurę do ostygnięcia.

  • Gdy ciasto jest upieczone, krótko podgrzej glazurę, a następnie wylej ją równomiernie na ciasto. Włóż ciasto do piekarnika na 7-8 minut, aż się glazura zrumieni. Ciasto pozostaw w formie na co najmniej 15 minut, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

  • W międzyczasie przygotuj krem. Budyń w proszku wymieszaj z połową mleka, przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, a następnie dodaj połowę cukru. Ciągle mieszając, powoli doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, aż budyń będzie bardzo gęsty. Wlej do miski, dociśnij folię spożywczą bezpośrednio do powierzchni i ostudź do temperatury pokojowej.

  • Ubij masło i pozostały cukier na puszysta i kremową masę. Dodaj śmietanę (mleko) i wanilię i wymieszaj dokładnie.

  • Następnie stopniowo ubijaj budyń dodając po łyżce maślanej masy. W ten sposób otrzymam budyniowy krem.

  • Przekrój wystudzony placek poziomo i nałóż na dolną połowę budyniowy krem. Przykryj pozostałym plackiem biszkoptu z glazurą migdałową na wierzchu.

  • Przed podaniem pokrój na prostokąt lub w kliny.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).