Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszny sernik z czekoladą na deser
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 16 OSÓB
Sernik to klasyczne ciasto, które ma wielu zwolenników. Tym razem sernik w nieco innej odsłonie, czyli sernik czekoladowy.
Składniki
Ciemny spód:
szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
łyżka cukru wanilinowego
100 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
4 łyżki stopionego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
8 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
Spód: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.
Blachę lub tortownicę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć czekoladową masę serową.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około godzinę.
Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby