Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie

Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny sernik z czekoladą na deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Sernik to klasyczne ciasto, które ma wielu zwolenników. Tym razem sernik w nieco innej odsłonie, czyli sernik czekoladowy.

Składniki

  • Ciemny spód:

  • szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • 100 g masła

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

  • łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.

  • jajko

  • Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4 łyżki stopionego masła

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 8 jajek

  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • szczypta soli

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 50 g mlecznej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Spód: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki.

  • Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.

  • Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.

  • Blachę lub tortownicę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć czekoladową masę serową.

  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około godzinę.

  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Ocena: 3,8