Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto

Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tarta z czereśniami i bezą pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta z czereśniami  i bezą to elegancki deser na letnie popołudnie. Maślane ciasto z czereśniami pod słodką bezą idealnie pasuje do kawy lub herbaty. Smak tarty czereśniowej z rumianą bezą rekompensuje wszelkie przygotowania. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 żółtka

  • 80 g cukru

  • 160 g miękkiego masła

  • 160 g mąki pszennej

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  •  

  • Beza:

  • 4 białka

  • 400 g cukru (drobnego do wypieków)

  • 600 g czereśni

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzej piekarnik do 210°C.

  • Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.

  • Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.

  • Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.

  • Czereśnie wydryluj, przełóż do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok.

  • Wymieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody, wlej tę mieszaninę do czereśni i zagotuj.

  • Czereśnie przełóż na podpieczony spód.

  • Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.

  • Wyłóż pianę na czereśnie. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.

  • Przestudzone ciasto można podać z lodami.

Ocena: 2,8