Ośmiornice i kalmary

Choć morskie mięczaki często inspirują twórców horrorów, to ich delikatny smak przynależy bardziej do słodkich filmów romantycznych. Bogate w białko i w przeciwieństwie do ryb - zawsze bez ości, nie potrzebują skomplikowanej oprawy kulinarnej, by były pyszne. Nic zatem dziwnego, że Polacy coraz chętniej sięgają po ośmiornice czy kalmary.

Ośmiornice i kalmary

Ośmiornica – jak wybierać? Jak przygotować?

Ośmiornice zaliczają się do owoców morza, które świetnie smakują w wersji przetworzonej – smażone, gotowane, pieczone lub marynowane. Warto jeść ośmiornice, tylko jak je wybierać?

Ośmiorniczki baby: jak przyrządzać? Porady i przepisy na dania z ośmiorniczkami

Ośmiorniczki baby to prawdziwy przysmak. Ich delikatne mięso, przyprawione wyrazistymi dodatkami, doskonale nadaje się na lunch albo lekką kolację, podawaną z kieliszkiem białego wytrawnego wina. Sprawdź, jak przyrządzać ośmiorniczki baby. Podajemy też 2 przepisy na dania z ośmiorniczkami.

Kalmary - czy warto jeść? Jakie mają składniki odżywcze?

Kalmary to głowonogi zaliczane do owoców morza. Mają delikatne mięso o słodko-morskim smaku, lekko gumowatą konsystencję i co ważne, są naturalnym afrodyzjakiem. Oprócz tego zawierają mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto jeść kalmary!

Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya

Kalmary z grilla? Danie wydaje się trudne, ale tylko z pozoru. Tak naprawdę to bardzo proste do wykonania! Zobacz jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ośmiorniczki baby – jak wybierać? [SPRAWDZONE RADY]

Ośmiorniczki baby – kupować świeże czy mrożone? Jakie ośmiorniczki wybierać i po czym poznać, że ich mięso będzie najsmaczniejsze?

Sałatka z ośmiornicy: przepis na przystawkę

Sałatka z ośmiornicy zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza owoców morza. Sprawdźcie, jak ją przygotować! Ośmiornice łatwo kupicie w sklepach, warto spróbować!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paella z owocami morza: przepis na danie z kuchni hiszpańskiej

Paella z owocami morza to danie pochodzenia hiszpańskiego, które możesz przygotować zarówno na wieczór z przyjaciółmi, jak i na każdą inną imprezę w domu i plenerze.  Sprawdź także: Sałatka z kozim serem, Kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym, Krewetki po japońsku oraz Zielone masło z Cypru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smażone kalmary z chili i warzywami

Smażone kalmary to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Podajemy przepis na kalmary na ostro - smażone z warzywami i skąpane w aromatycznych potrawach. Danie to inspirowane jest kuchnią tajską.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Ośmiornice, ośmiorniczki baby: gdzie kupić? Ile kosztują?

Egzotyczne jeszcze do niedawna w Polsce potrawy z ośmiornicy lub ośmiorniczek baby coraz częściej pojawiają się w przepisach. Gdzie kupić główny składnik tych potraw? I ile właściwie kosztują ośmiornice oraz ośmiorniczki baby?

Ośmiornica – jak przyrządzić? [SPRAWDZONE RADY]

Owoce morza są bardzo zdrowe i warto je regularnie spożywać, zamiast ryb. Sprawdź, jak przygotować ośmiornicę, aby była smaczna i nie straciła swoich właściwości zdrowotnych.

Strona 1 z 2