Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Podpłomyki lefse to podstawa niedzielnego śniadania w Norwegii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Podpłomyki lefse to popularny w Norwegii deser, ale można je równie dobrze zaserwować na śniadanie lub kolację. To także sycąca przegryzka. łatwa w przygotowaniu i niedroga.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • małe opakowanie tłustej, kwaśniej śmietany

  • szklanka kwaśnego mleka lub maślanki

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem d pieczenia.

  • Śmietanę wymieszaj z mlekiem, dodaj miód i cukier, a kiedy składniki się połącza dodaj mąkę.

  • Zagnieć ciasto, a następnie zroluj je w wałek. pokrój w poprzek na plastry.

  • Każdy plaster rozwałkuj na niezbyt gruby placek (średnicy ok 20-25 cm).

  • Ułóż na blaszce i ponakłuwaj widelcem.

  • Piecz w temperaturze 230 st. C. ok. 7 minut.

  •  

tip dnia

Placki znakomicie smakują z masłem i cukrem lub z gęstą śmietaną przyprawioną cukrem i cynamonem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,9