Żołądki drobiowe duszone w sosie chrzanowym na bazie beszamelu

2021-04-01
Żołądki duszone w sosie chrzanowym na bazie beszamelu
Autor: thinkstockphotos.com Duszone żołądki w sosie beszamelowo-chrzanowym idealnie pasują do kaszy gryczanej. 
średni
60 min
4

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie chrzanowym to pyszna odmiana codziennego obiadu. W gulaszach i mięsach z sosami szczególnie gustują najmłodsi domownicy. Żołądki drobiowe są dobrym źródłem białka, cennym również dla seniorów. I najważniejsze są tanią alternatywą dla gulaszy mięsnych. Bazą dla sosu chrzanowego jest klasyczny sos beszamelowy. Podajemy prosty przepis na duszone żołądki w sosie beszamelowo-chrzanowym krok po kroku.

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • Na gulasz z żołądków drobiowych potrzebne będą:
  • 1 średnia cebula
  • 60 dag żołądków drobiowych
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • Na sos chrzanowy na bazie beszamelu potrzebnę będą:
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki chrzanu w occie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żołądki oczyścić i pokroić w kawałki. Cebulę posiekać w piórka.
  • Cebulę i żołądki podsmażyć na oleju z solą, pieprzem i majerankiem około 10 minut.
  • Po podsmażeniu dolać szklankę rosołu i szklankę wody i dusić pod przykryciem godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie gotowania zdjąć pokrywkę i na wolnym ogniu zredukować pozostałości płynu o połowę.
  • Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę i do gotowej zasmażki dodać po trochu szklankę mleka i szklankę rosołu. Trzymać na ogniu do momentu zgęstnienia się sosu, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy sos jest gotowy dodać chrzan i przelać do ugotowanych wcześniej żołądków. Chrzan gorzknieje wskutek gotowania. Dlatego sosów po dodaniu chrzanu nie należy już gotować. 
  • Podawać z kasza gryczaną lub kopytkami.
Redakcja
więcej