Ucierane ciasto z agrestem i bezą: rozkosz dla podniebienia

Ucierane ciasto z agrestem i bezą: rozkosz dla podniebienia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto na podwieczorek kusi łasuchów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ucierane ciasto z kwaśnym agrestem i słodką bezą idealnie pasuje na deser po rodzinnym obiedzie.  Proszkowy placek z owocami i cukrową chmurką to rozkosz dla podniebienia. 

Składniki

  • Owoce:

  • 300-350 g agrestu

  • Ciasto:

  • 200 g masła lub margaryny

  • 200 g cukru

  • 200 g mąki tortowej

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny

  • Beza:

  • 4 białka

  • 400 g cukru (drobnego do wypieków)

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce mąki. Na koniec dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy. 

  • Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.

  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. 

  • Agrest oprószyć mąką i wyłożyć na wierzchu ciasta.

  • Na agrest wyłożyć bezę. 

  • Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3