Torcik biszkoptowy z truskawkami: przepis na pyszne ciasto

Torcik biszkoptowy z truskawkami: przepis na pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkoptowy torcik z truskawkami  to kultowy letni deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Truskawki idealnie sprawdzają się jako dodatek do ciast. Hitem jest  biszkoptowy torcik z truskawkami - delikatny i rozpływający się w ustach. Dodatkowo truskawki są niskokaloryczne (tylko 28 kcal w 100 g) i zdrowe. Zawierają m.in. witaminę C oraz żelazo.

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag masła
  • galaretka truskawkowa
  • 1/2 kg truskawek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do lodówki. Białka ubij , wsypując porcjami cukier. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj łyżką.

  • Ciasto nałóż do natłuszczonej płaskiej formy. Piecz 15–20 minut w temp. 180ºC.

  • Z proszku i mleka ugotuj budyń. Gdy wystygnie, zmiksuj z miękkim masłem.

  • Truskawki umyj, usuń szypułki.

  • Na wystudzone ciasto wyłóż krem, na nim ułóż truskawki. Zalej je tężejącą galaretką.