Torcik biszkoptowy z truskawkami: przepis na pyszne ciasto

2022-06-06
miesięcznik Zdrowie
Torcik biszkoptowy z truskawkami: przepis na pyszne ciasto
Autor: Shutterstock Biszkoptowy torcik z truskawkami  to kultowy letni deser
łatwy
45 min
4

Truskawki idealnie sprawdzają się jako dodatek do ciast. Hitem jest  biszkoptowy torcik z truskawkami - delikatny i rozpływający się w ustach. Dodatkowo truskawki są niskokaloryczne (tylko 28 kcal w 100 g) i zdrowe. Zawierają m.in. witaminę C oraz żelazo.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag masła
  • galaretka truskawkowa
  • 1/2 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do lodówki. Białka ubij , wsypując porcjami cukier. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj łyżką.
  • Ciasto nałóż do natłuszczonej płaskiej formy. Piecz 15–20 minut w temp. 180ºC.
  • Z proszku i mleka ugotuj budyń. Gdy wystygnie, zmiksuj z miękkim masłem.
  • Truskawki umyj, usuń szypułki.
  • Na wystudzone ciasto wyłóż krem, na nim ułóż truskawki. Zalej je tężejącą galaretką.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Kremy do tortów, ciast i deserów

miesięcznik Zdrowie