Amerykański placek z rabarbarem

Amerykański placek z rabarbarem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto z rabarbarem to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty w ciepły dzień.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rabarbar najczęściej wykorzystujemy do gotowania kompotów. Ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Podajemy przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.

Składniki

  • 20 dag mąki

  • 15 dag masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1 kg obranego rabarbaru

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 25 g orzechów włoskich

  • 25 g masła

  • 25 g mąki

  • 25 g cukru

  • bułka tarta do posypania

  • 10 dag twarogu

  • 1 szklanka twarogu

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 5 dag mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, cukru, masła, jajka i szczypty soli szybko zagnieć ciasto.

  • Włóż je na 30 minut do lodówki.

  • Przygotuj krem: zmiel orzechy, utrzyj je z masłem, mąką, cukrem i jajkiem.

  • Wyłóż tortownicę ciastem, posmaruj kremem, posyp bułką tartą, na niej ułóż drobno pokrojony rabarbar.

  • Składniki na masę dokładnie wymieszaj i zalej nią rabarbar.

  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 70 minut.

  • Najlepiej smakuje podane na gorąco z gałką lodów.

Ocena: 5