Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoski podbije wasze serca i żołądki

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi, przygotowane na kefirze i skąpane w syropie jest tak pyszne, że znika w oka mgnieniu. Przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, która wiele słodkich deserów przejęła z kuchni osmańskiej.  To słodkie jak ulep ciasto bez jajek i bez tłuszczu jest idealne na każdy pochmurny dzień. 

Składniki

  • 2 szklanki startej drobno dyni

  • 1 szklanka kefiru

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki kaszy manny

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

  • 0,5 szklanki wody

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • 1 szczypta soli

  • masło do przygotowania formy

  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włączyć piekarnik i grzanie do 180C.

  • Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Formę posmarować masłem.

  • W misce połączyć startą dynię, 0,5 szklanki cukru, kaszę manną i proszek do pieczenia. Wymieszać, wlać kefir i dodać skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie, ponownie szybko wymieszać, aby kasza nie zdążyła nasiąknąć kefirem.

  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.

  • Przygotować syrop. Wymieszać w rondelku wodę, 1 szklankę cukru i sok cytrynowy, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

  • Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i jeszcze gorące zalać syropem. Pozostawić na 30 minut, aby ciasto wchłonęło całą wilgoć.

  • Wierzch ciasta ozdobić połówkami orzechów włoskich.

 

Przepis przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4