Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!

Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszny tort z chrupiącym wnętrzem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Egipski tort migdałowy jest słodki i pyszny. Po prostu palce lizać! Delikatne ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem cukierniczym to prawdziwe arcydzieło. A przecież tak łatwo go zrobić!

Składniki

  • Na placki:

  • 9 białek kurzych jaj

  • 7,5 łyżki cukru

  • 1,5 łyżki mąki

  • 150 g mielonych migdałów

  • Na krem:

  • 10 żółtek kurzych jaj

  • 10 łyżek cukru

  • 5 łyżek mąki

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 350 ml mleka

  • 170 g masła

  • Na krem z karmelem i płatkami migdałowymi:

  • 350 ml śmietany 30% tłuszczu

  • 200 g cukru

  • 120 g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od kremu: miksujemy żółtka z cukrem, mąką, cukrem wanilinowym i mlekiem.

  • Mieszaninę podgrzewamy, cały czas mieszając i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko płyn zacznie się podnosić, zdjąć z ognia i jeszcze 2 minuty mieszać. Ostudzić.

  • Gdy masa ostygnie, dodać do niej masło pokrojone na kawałki i ubić razem na puszysty krem.

  • W czasie gdy krem stygnie, zajmujemy się plackami. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż stanie się lśniąca.

  • Do ubitej piany dodajemy mąkę i zmielone migdały, mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.

  • Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła. I za pomocą rękawa cukierniczego zapełniamy je masą.

  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

  • Teraz pora na krem z karmelem i migdałami. Cukier stopić na patelni, lekko go karmelizując, gdy osiągnie kolor miodu, zdjąć go i wylać cienką warstwę na papier do pieczenia. Gdy ostygnie, przykryć drugą warstwą papieru i za pomocą wałka pokruszyć bardzo drobno.

  • Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

  • Śmietanę ubić, dodać do niej pokruszony karmel i uprażone migdały.

  • Na każdy placek ciasta nałożyć 1/3 kremu oraz cienką warstwę kremu z karmelem. Powtarzamy to jeszcze dwukrotnie.

  • Tort posmarować z wierzchu kremem z karmelem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

  • Odstawić na 1 godzinę, a następnie delektować się z filiżanką kawy.

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4