Pasztet wegetariański z szałwią - sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Wypróbuj sprawdzony przepis na wegetariański pasztet z nasion, warzyw i ziół. Będzie przepyszny, jeśli dobrze doprawisz go ziołami, świeżą szałwią i czosnkiem.
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy orazPasztet jajeczny z pieczarkami.
Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki dowolnych nasion, np. soczewicy, fasoli, ciecierzycy, soi etc.
 - 1/4 kg pieczarek
 - 3 cebule
 - 5 ziemniaków
 - 2 marchewki
 - pietruszka
 - 1/2 selera
 - 3 ząbki czosnku
 - łyżka oregano
 - łyżka ziół prowansalskich
 - łyżka bazylii
 - świeża szałwia
 - 4-5 łyżek otrębów
 - 3 jajka
 - 2 łyżki oleju
 - sól ziołowa
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona ugotuj.
 - Pokrojoną cebulę, pieczarki, warzywa, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy przesmaż na oleju.
 - Przestudzone składniki zmiel w maszynce z gęstym sitkiem.
 - Do masy dodaj jajka, otręby i wymieszaj (masa powinna mieć gęstą konsystencję).
 - Przełóż do brytfanny wysmarowanej olejem.
 - Pasztet piecz ok. 1 godziny w temp. 200 st.