Malinowa tarta z kremem - jak zrobić?

Malinowa tarta z kremem - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: mat. promocyjne

Pyszne ciasto z kremem i malinami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tarta z malinami to znakomity deser na lato, zwłaszcza, gdy receptura pochodzi z programu "Słodka rywalizacja" TVN Style. Sprawdź jak przygotować te malinowe słodkości.

Składniki

  • CIASTO:

  • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)

  • 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • KREM:

  • 250 g sera mascarpone

  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego

  • 2 jajka

  • maliny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę na tartę posmarować grubo masłem.

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.

  • Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując ciasta tak, aby placek miał grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).

  • Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

  • Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

  • W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.

  • Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.

  • Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.

  • Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.

Ocena: 0