Tarta z kremem mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry: przepis

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry: przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami,

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Pyszna tarta z truskawkami z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie sherry to doskonały deser na każdą okazję. Podajemy dobry przepis na ten wyjątkowy smakołyk.

Składniki

  • CIASTO:

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  •  

  • KREM:

  • 1/2 kg serka mascarpone

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

  •  

  • TRUSKAWKI Z MALINOWYM SYROPEM SHERRY:

  • 1/2 kg truskawek

  • 5 łyżek konfitury malinowej

  • 5 łyżek słodkiego sherry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy szczelnie folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

  • Smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy mąką pszenną. Następnie wylepiamy ją wyjętym z zamrażarki ciastem. Za pomocą widelca nakłuwamy spód do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 35 minut, aż ciasto się zarumieni.

  • Następnie zostawiamy ciasto do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę i łączymy ją z serkiem mascarpone oraz z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  • Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy na połówki.

  • Rozpuszczamy konfiturę malinową w garnku i dodajemy sherry. Studzimy.

  • Przed podaniem wykładamy krem na ciasto, układamy na nim truskawki i polewamy syropem sherry.

Ocena: 0