Efektowna tarta z owocami i kwiatami: piękny i pyszny deser odświętny

Efektowna tarta z owocami i kwiatami: piękny i pyszny deser odświętny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dekoracja odświętnego stołu i niebanalny deser, czyli tarta z owocami i jadalnymi kwiatami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Efektowna tarta z owocami i kwiatami to piękny i pyszny deser świąteczny. Jej wygląd zachwyci bliskich. Zaś smak przeniesie was w wyższe rejony smaku idealnego. Jagodowo-orzechowa tarta jest po prostu zniewalająca! 

Składniki

  • Na spód:

  • 3 szklanki (300 g) okruchów herbatników owsianych lub typu digestive z otrębami

  • 1/4 szklanki (50 g) cukru

  • 1/2 szklanki (115 g) masła, stopionego

  • Na wypełnienie:

  • 400 ml może kremu/masła kokosowego

  • ⅓ szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy

  • ⅛ szklanki soku z limonki

  • 1 łyżeczka agaru lub pektyny

  • ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie

  • ½ szklanki jagód lub borówek lub jeżyn, świeżych lub mrożonych

  • 1 szczypta soli

  • Na dekorację:

  • ½ szklanki owoców jagodowych, jagód leśnych lub borówek amerykańskich lub jeżyn, albo wszystkiego po trochu, świeżych lub mrożonych

  • ½ szklanki kwiatów jadalnych: fiołków, bratków, nasturcji, czy nagietków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C i posmaruj masłem lub olejem formę do tarty o średnicy około 20 cm. My użyliśmy prostokątnej formy z wyjmowanym dnem.

  • Przygotuj spód, dodając wszystkie składniki do robota kuchennego i miksując pulsacyjnie, aż uzyskasz lepkie i kruche ciasto. Ciasto na spód przenieś do foremki i rozłóż równomiernie na dole i na bokach formy. Napełnij fasolą do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Wyjmij i przestudź. 

  • Gdy spód się piecze, przygotuj wypełnienie. Do rondla dodaj krem kokosowy (pastę), syrop klonowy i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia, dodaj pektynę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystko razem.

  • Wlej do żaroodpornego blendera, dodaj namoczone orzechy nerkowców, mrożone lub śwież jagody i zmiksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

  • Masę wylej na przestudzony spód. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki na 2-4 godziny.

  • Przed podaniem udekoruj owocami i kwiatami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5